VOLBA POVOLÁNÍ

 Vážení rodiče žáků 5. a 9. tříd,

pokud budete mít zájem o osobní konzultace, lze se domluvit prostřednictvím Vašich dětí, elektronické žákovské knížky anebo e-mailem zsduronova@seznam.cz nebo telefonicky na čísle 605 839 508. 

Mgr. Zdeňka Duroňová

výchovná poradkyně

 

Organizace přijímacího řízení na střední školy ve školním roce 2024 - 2025

 

Od 1. 1. 2024 je v platnosti nová legislativní úprava přijímacího řízení do středních škol a konzervatoří. Legislativní dokumenty, metodické materiály, tiskopis přihlášky a další informace naleznete na webových stránkách MŠMT, Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání a na nových webových stránkách sloužících k přihlašování.  

 

Nové webové stránky: Přihláška na střední školy 2024 (prihlaskynastredni.cz).

 

Od školního roku 2024 - 2025 jsou veškeré termíny související s přijímacím řízením do oborů vzdělání s talentovou zkouškou ve všech kolech přijímacího řízení shodné pro obory vzdělání s talentovými i bez talentových zkoušek, a to včetně termínu pro podání přihlášky.

 

Přijímacího řízení se mohou účastnit uchazeči, kteří podali úplnou přihlášku řediteli střední školy v termínu stanoveném školským zákonem:

  • u oborů s talentovou zkouškou nově v období 1. 2. – 20. 2. 2025
  • u ostatních oborů pro první kolo přijímacího řízení v období 1. 2. – 20. 2. 2025

 

Uchazeč může podat nejvýše dvě přihlášky pro obor vzdělání s talentovou zkouškou a nejvýše tři přihlášky pro ostatní obory vzdělání. Maximálně možný počet podaných přihlášek může být tedy pět. Pořadí uvedených oborů vzdělání v přihlášce vyjadřuje přednostní volbu oboru vzdělání, tzn. že obory vzdělání v přihlášce jsou řazeny dle preference. Uvedené pořadí musí být ve všech podaných přihláškách shodné. Změna oboru vzdělání ani změna pořadí (preference uchazeče) není možná po uplynutí termínu pro podání přihlášek.

 

Ve školním roce 2024 - 2025 proběhnou opět přijímací zkoušky do všech maturitních oborů, všech forem vzdělávání, včetně Gymnázia se sportovní přípravou, formou jednotné zkoušky s využitím centrálně zadávaných jednotných testů, jejichž realizací je pověřeno Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (dále jen Centrum). Jednotné zkoušky se netýkají oborů s talentovou zkouškou, konzervatoře a zkráceného studia pro získání středního vzdělání s maturitní zkouškou.

Jednotná přijímací zkouška se skládá z písemného testu ze vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura a písemného testu ze vzdělávacího oboru Matematika a její aplikace. Jednotnou přijímací zkoušku může uchazeč konat dvakrát. 

Termíny konání jednotné přijímací zkoušky

Čtyřleté obory vzdělání, včetně nástavbového studia:

1. termín: pátek 11. dubna 2025

2. termín: pondělí 14. dubna 2025

 

Obory šestiletých a osmiletých gymnázií:

1. termín: úterý 15. dubna 2025

2. termín: středa 16. dubna 2025

 

Jednotná přijímací zkouška v náhradním termínu je stanovena pro všechny uvedené obory vzdělání na dny:

1. termín: úterý 29. dubna 2025

2. termín: středa 30. dubna 2025

 

Jednotná přijímací zkouška se nekoná při přijímacím řízení do oborů vzdělání se závěrečnou zkouškou, do oborů vzdělání s výučním listem, do oborů zkráceného studia a do oborů vzdělání středních škol skupiny 82 Umění a užité umění. Možnost konání školní přijímací zkoušky tím není dotčena, kromě oborů vzdělání v konzervatoři. Výjimkou je obor vzdělání Gymnázium se sportovní přípravou, kam se v rámci přijímacího řízení vždy koná jak talentová zkouška, tak jednotná přijímací zkouška.

 

Informace týkající se přijímacího řízení budou průběžně aktualizovány v souladu se schválením novely školského zákona a prováděcích právních předpisů.

 

Podrobné informace k přijímacímu řízení naleznete v souborech ke stažení a v brožuře Kam na školu ve ZK. (Bude průběžně aktualizováno.)

Zdroj: https://www.zkola.cz/prijimaci-rizeni-na-stredni-skoly-a-vyssi-odborne-skoly/ 

          https://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/prijimani-na-stredni-skoly-a-konzervatore 

 

Kalendář dnů otevřených dveří středních škol Zlínského kraje ve školním roce 2024 - 2025

Kalendář dnů otevřených dveří středních škol Zlínského kraje ve školním roce 2024 - 2025

 

Podpora vybraných učebních oborů ve Zlínském kraji

 

 

    Aktuální informace k průběhu přijímacího řízení jsou žákům devátých ročníků a jejich rodičům zasílány prostřednictvím elektronické žákovské knížky. V případě jakýchkoli dotazů mě neváhejte kontaktovat.

 Mgr. Zdeňka Duroňová, září 2024

 

Hledáte studijní nebo učební obor pro své děti?

Doporučuji odkaz na následující webové stránky: www.zkola.cz konkrétně www.burzaskol.czwww.karierniportfolio.cz  a www.infoabsolvent.cz (zde můžete shlédnout videoukázky studijních i učebních oborů). 

 
 

Úřad práce ČR - Krajská pobočka ve Zlíně - INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO VOLBU A ZMĚNU POVOLÁNÍ